KOULUTUSPALVELUT

Sukututkijan jatkokurssi

Suomen Sukututkimusseura on tarjonnut Sukututkijan jatkokurssilla asiantuntijaluentoja vuodesta 2009 lähtien. Kaikille avoimet ja maksuttomat luennot järjestetään pääsääntöisesti kuukauden ensimmäisen ja kolmannen viikon keskiviikkoiltana. Noin tunnin kestävät luennot käsittelevät erilaisia sukututkimuksen lähdeaineistoja sekä sukututkimukseen liittyvistä kulttuurihistoriallisista aiheita. Tarkoituksena on esitellä sukututkijoita kiinnostavia ja hyödyllisiä aiheita helposti lähestyttävällä tavalla.


Luennot syyskaudella 2022


LUENTO: Tervaa, kuparia ja 1600-luvun kauppakomppanioita

Luennossa perehdytään 1600-luvun kauppakomppanioiden historiaan. Komppanioiden mukana meille saapui ulkomaalaisia kauppiaita ja käsityöläisiä. Monen suomalaisen vallonitaustaiset esivanhemmat liittyvät tähän kehityskulkuun. Kuulemme myös varhaisesta sijoitustoiminnasta, joka rikkoi sääty- ja sukupuolirajat osakkaiden ollessa aatelisneideistä kirkonmiehiin.

 • Aika: Keskiviikko 7.9.2022 klo 18.00-19.30
 • Luennoitsija: Katja Tikka on 1600-luvun ruotsalaisista kauppakomppanioista väitellyt oikeustieteen tohtori. Lisäksi hän on Aikakauskirja Genoksen päätoimittajana.

 • Katso Seuran Videokirjastossa.


LUENTO: Rajariitoja, kaskikiistoja ja niittynujakoita - maariidat historian- ja sukututkijan lähteenä 1600-luvulla

Esimodernin ajan tuomiokirjoja tarkastellessa törmää hyvin usein maanomistusta koskeviin riitoihin. Tässä luennossa käydään läpi maariitoihin liittyviä perusasioita ja mennään myös pintaa syvemmälle. Kannattaa tulla kuulolle, jos sinua kiinnostaa tietää, mitkä ovat maariidoille tyypillisiä piirteitä ja miten tapauksia tulisi tulkita. Lisäksi pohditaan sitä, mistä riidat johtuivat, millaisesta maasta 1600-luvulla riideltiin ja miten riidoissa mainittuja paikannimiä voisi paikallistaa. Luennolla käsitellään myös sitä, mitä annettavaa suhteellisen vähän tutkituilla maariidoilla on sekä historiantutkimukselle että sukututkimukselle.

 • Aika: Keskiviikko 21.9.2022 klo 18.00-19.30
 • Luennoitsija: Ville-Pekka Kääriäinen on filosofian maisteri ja toimii väitöskirjatutkijana Helsingin yliopistossa. Väitöskirjatutkimus käsittelee valtionmuodostuksen etenemistä Iisalmen pitäjän alueella vuosina 1639-1699.
 • Katso Seuran Videokirjastossa.


LUENTO: Autonomian ajan värvätyt ja ruotujakoiset sotilaat

Ensimmäiset Suomen autonomian kauden sotaväen joukko-osastot perustettiin vuonna 1812 värvätylle kannalle. Krimin sodan alkaessa vuonna 1854 ryhdyttiin muodostamaan joukko-osastoja Ruotsin ajalta peräisin olevan ruotujakolaitoksen pohjalle. Luennolla tutustutaan Suomen värvättyyn ja ruotujakoiseen sotalaitokseen autonomian kaudella sekä siihen, mistä lähteistä armeijassa palvelleita sotilaita voidaan tutkia. 

 • Aika: Keskiviikko 5.10.2022 klo 18.00-19.30
 • Paikka: Seuran YouTube-kanava
 • Luennoitsija: Jukka Partanen on historiantutkija, joka on tutkimuksissaan perehtynyt Itä-Suomen alueen historiaan sekä julkaissut tutkimuksia erityisesti Suomen väestö- ja sotahistoriasta sekä osallistunut paikallishistoriallisiin hankkeisiin. Hän on lisäksi ollut kirjoittamassa ja ohjannut useita suku- ja kyläkirjoja. Jukka Partanen on Suomen Sukututkimusseuran hallituksen jäsen.
 • Maksuton, ei ilmoittautumista


LUENTO: Sukututkimusaineistoja SukuHaussa ja arkistossa

Tässä asiantuntijaluennossa tarkastellaan SukuHaussa olevia aineistoja ja hakemistoja, jotka on laadittu eri arkistoaineistoihin. Luennolla käydään läpi esimerkiksi sotilaisiin, merimiehiin ja siirtolaisiin liittyvät hakemistot, lääninhallinnon indeksoituja diaareja ja lainhuutokortistoja SukuHausta sekä näiden aineistojen käyttö arkistossa. SukuHaku on Seuran jäsenpalvelu, jossa on haettavissa yli neljä miljoonaa riviä hakemistoja ja luettavissa yli 200 000 digitoitua kirjan sivua.

 • Aika: Keskiviikko 19.10.2022 klo 18.00-19.30
 • Paikka: Seuran YouTube-kanava
 • Luennoitsija: Mikko Kuitula on historiantutkija, joka on perehtynyt mm. henkilö- ja sukuhistorian tutkimukseen. Karjalan Liiton sukututkijana hänen erityisalaansa ovat Karjalan historia, karjalaisten sukujen tutkiminen sekä näitä koskevat lähteet. Kuitula työskentelee Suomen Sukututkimusseurassa verkkopalveluasiantuntijana.
 • Maksuton, ei ilmoittautumista


LUENTO: Autonomian ajan asevelvollisen armeijan sotilaat

Suomessa astui voimaan eurooppalaisen allin mukainen asevelvollisuuslaki vuonna 1881. Lain mukaan jokainen miespuolinen suomalainen oli asevelvollinen. Luennolla tutustutaan Suomen asevelvolliseen armeijaan eli Vanhaan väkeen sekä siihen, mitä tietoja tutkija voi löytää asevelvollisista esi-isistään.

 • Aika: Keskiviikko 2.11.2022 klo 18.00-19.30
 • Paikka: Seuran YouTube-kanava
 • Luennoitsija: Jukka Partanen on historiantutkija, joka on tutkimuksissaan perehtynyt Itä-Suomen alueen historiaan sekä julkaissut tutkimuksia erityisesti Suomen väestö- ja sotahistoriasta sekä osallistunut paikallishistoriallisiin hankkeisiin. Hän on lisäksi ollut kirjoittamassa ja ohjannut useita suku- ja kyläkirjoja. Jukka Partanen on Suomen Sukututkimusseuran hallituksen jäsen.
 • Maksuton, ei ilmoittautumista


LUENTO: Isälinjan testitulosten analysointi ja siinä käytettäviä työkaluja

Esityksessä käydään läpi niin STR- kuin SNP-testien tulosten analysoinnin periaatteita ja analysoinnin apuna käytössä olevia työkaluja. Työkaluista esitellään esimerkiksi Excel-taulukkojen käyttöä, McGeen Y111-työkalua ja SAPP-ohjelmaa. Esimerkkeinä esityksessä toimivat erityisesti N-Z34986-alahaploryhmän suvut.

 • Aika: Keskiviikko 16.11.2022 klo 18.00-19.30
 • Paikka: Seuran YouTube-kanava
 • Luennoitsija: Jouni Kakkonen on vetää Turun Seudun Sukututkijoiden dna-piiriä sekä toimii muun muassa Laitisten Sukuseuran sukututkimusvastaavana ja on siinä roolissa perehtynyt y-dna-testien käyttöön isälinjojen selvittämisessä. Lisäksi hän on neljän Family Tree DNA -projektin hallinnoija tai apuhallinnoija.
 • Maksuton, ei ilmoittautumista


Osallistuminen jatkokurssille

Sukututkijan jatkokurssin kaikki luennot striimataan suorana Seuran YouTube-kanavalle. Kurssille ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon, erillistä osallistumislinkkiä ei lähetetä ja osallistuminen kurssille on kaikille maksutonta. Mikäli sinulla on kysyttävää osallistumisesta, voit lähettää viestin Seuran sähköpostiosoitteeseen seura@genealogia.fi.


Jatkokurssin luentojen tallenteet

Etäyhteydellä järjestettävien Sukututkijan jatkokurssin kaikki luennot tallennetaan ja ne tulevat jäsenten vapaasti katseltaviksi Seuran videokirjastoon. Videokirjaston hakemisto löytyy SukuHausta ja sen käyttö vaatii kirjautumisen SukuHakuun. Sukututkijan jatkokurssin luentojen hakemistoon videokirjastossa pääset klikkaamalla tästä.

Opastusvideo: Seuran videokirjasto

Alla olevalla opastusvideolla Seuran palveluvastaava Juha Vuorela kertoo Seuran videokirjastosta sekä käytöstä ja sisällöstä. Seuran kaikki opastusvideot löydät omalta listalta Seuran YouTube-kanavalta.