
AJANKOHTAISTA
Sukututkimuksen päivä
Neljä valtakunnallisesti toimivaa sukuharrastusjärjestöä julistivat Suomeen kansallisen Sukututkimuksen päivän joulukuussa 2021. Sukututkimuksen päivää vietetään vuosittain 11. huhtikuuta. Päivää voivat parhaaksi katsomallaan tavalla viettää kaikki sukututkimusharrastuksen parissa toimivat yhteisöt samoin kuin yksittäiset sukututkijat, suvut ja sukupiirit.

Seuran ohjelma Sukututkimuksen päivänä
Suomen Sukututkimusseuran Sukututkimuksen päivän 11.4.2023 ohjelman teemana on naisen omaisuus ja perimysoikeus lähteiden valossa. Seura järjestää ohjelmaa Tieteiden talolla Helsingissä (Kirkkokatu 6, sali 505), Manillan Köysisalissa Turussa (Itäinen Rantakatu 64) ja etäyhteydellä. Myös Tieteiden talon ohjelma striimataan Seuran YouTube-kanavalle.
Tieteiden talo, Helsinki
- klo 11.00–11.30 Minna Vesa: Naiset Gyldenstolpe-kirjeissä
- klo 11.30–12.00 Katja Tikka: Kansanpuvut ja tekstiilit historiassa
- klo 12.00–12.30 Mikko Kuitula: Perukirjat sukututkimuksen lähteenä
- klo 12.30–13.00 Kysymyksiä ja keskustelua
Manillan Köysisali, Turku
- klo 13.00–14.00 Juha Vuorela: Perintöoikeus ja naisen asema
Seuran YouTube-kanava
- klo 19.00–20.00 Ella Mari Viitaniemi: Papiston naisten omaisuus perukirjojen valossa
Ohjelmaa ympäri Suomen Sukututkimuksen päivänä 2023
Kymenlaakson sukututkimusseura: Sukututkimuksen päivänä 11.4.2023 Kari Myllys kertoo, miten hurahti sukututkimukseen. Kaikki juuriensa tutkimisesta kiinnostuneet ovat tervetulleita Hildan huoneeseen Kotkan pääkirjaston (Kirkkokatu 24, Kotka) 1. kerrokseen klo 17.00–19.00.
Lahden seudun sukututkijat: Avoimet ovet toimitiloissamme kansallisena Sukututkimuksen päivänä
Kansallisena Sukututkimuksen päivänä tiistaina 11.4.2023 toimitiloissamme osoitteessa Väinämöisentie 2 A, Lahti on avoimet ovet klo 14.00–17.00. Tervetuloa tutustumaan yhdistykseemme ja sen suureen sukututkimusalan kirjastoon! Ohjelmassa on perinteisen sukututkimuksen neuvontaa sekä opastusta geneettisen sukututkimuksen DNA-testien tilaamiseen. Kahvi- ja pullatarjoilu. Voit halutessasi ilmoittautua tapahtumaan ennakkoon tästä.
Suomen Sukuhistoriallisen yhdistys järjestää ohjelmaa Sukututkimuksen päivänä 11.4.2023 iltapäivällä klo 12.00–14.00 ja illalla klo 19.00–20.00. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia.
- Klo 12.00–12.45: Kari-Matti Piilahti: Sotilas esivanhempana: mistä löydän tietoa? Tilaisuus tallennetaan.
- Klo 13.00–14.00: Kari-Matti Piilahti: Sukututkimusneuvontaa. Linjat ovat auki kaikenlaisille sukututkimuskysymyksille. Mihinkä sukututkimuspähkinään kaipaisit neuvoa? Kysy pois!
Päivätilaisuuteen liitytään tästä linkistä.
- Klo 19.00–20.00: Sukututkimusopettaja Sari Maarit Karjalainen: Uhtuan kylän asutus- ja talohistoriaa
Luennolla kerrotaan Uhtuan asutuksen synnystä ja keitä olivat alkuperäiset asukkaat, muuttoliikkeistä vuosisatojen aikana Uhtualle ja Uhtualta. Miten vallankumous, sota-ajat ja mm. suomalaisten punapakolaisten tulo Uhtuaan vaikutti asutukseen. Laukkukaupan vaikutus asutukseen.
Tilaisuus tallennetaan. Iltatilaisuuteen liitytään tästä linkistä.
Huom / Obs! Samalla viikolla SSHY-kanavalla / på FSHF-kanalen:
- Onsdagen den 12 april kl. 19.00–20.00/ Keskiviikko 12.4. klo 19.00–20.00
På FSHF-kanalen / SSHY-kanavalla: Fil.mag., släktforskningslärare Peter Ragnvaldsson: Fängelser och polisanstalter samt länsstyrelserna i FSHF:s databas (på svenska).Tillställningen bandas / tilaisuus tallennetaan
Sukuseurojen keskusliitto ja Sukuviesti-lehti: Sukulaisten jäljillä -tapahtuma
11.4.2023 kello 16.00–19.00, Sellon kirjaston kansalaistori, Espoon Leppävaara
- Kirjailija, YTT Hellä Neuvonen-Seppänen: Keitä olemme, minne kuulumme?
- Kirjailija, taidehistorioitsija, FT Anna Kortelainen: Laajat juuret, suuri sydän
- DNA-sukututkimuksen asiantuntija Ahti Kurri: Mihin DNA-sukututkimus perustuu?
Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Lue lisää.
Turun Seudun Sukututkijat ry järjestää ohjelmaa Turun suomenkielisen työväenopiston aulassa (Kaskenkatu 5) klo 14.00–18.00. Yhdistysesittelyä, neuvoja sukututkimuksen aloittamiseen ja tietoa käytettävissä olevista verkkosivuista. Järjestämme myös kirja-arvonnan tapahtumaan osallistujien kesken.
Mikäli järjestät ohjelmaa Sukututkimuksen päivänä, pyydämme ilmoittamaan siitä Seuran verkkosivuille ja Tapahtumakalenteriin osoitteella laura.aho@genealogia.fi.
Päivän tausta ja tarkoitus
Sukututkimuksen päivän ensisijaisena tarkoituksena on tehdä eri tavoin sukututkimusta ja yhteisöjen omaa toimintaa tunnetuksi suurelle yleisölle. Tämä voi tapahtua laatimalla paikallisille ja alueellisille tiedotusvälineille tiedotteita tai antamalla niille haastatteluja, järjestämällä pienimuotoisia sukututkimusta käsitteleviä esitelmä- ja neuvontatilaisuuksia tai isompia seminaareja. Sukututkimuksen päivää voidaan viettää paitsi 11. huhtikuuta, myös muuna päivänä samalla viikolla.
Kansalliseksi Sukututkimuksen päiväksi valittu päivämäärä on Turun piispa Johannes Terseruksen (1605–1678) kuolinpäivä. Terserus on suomalaisen harrastusluonteisen sukututkimuksen uranuurtajana ja joukkoistetun sukututkimuksen edelläkävijänä. Turun piispana ollessaan hän pani alulle yli 300 vuotta kestäneen tutkimuprojektin, jonka tuloksia julkaistiin vuonna 1850 teoksessa Genealogia Sursilliana ja vuonna 1971 teoksessa Sursillin suku.
Sukututkimuksen päivän julkistustilaisuudessa joulukuussa 2021 puhuivat Suomen Sukututkimusseuran puheenjohtaja Jouni Elomaa, Suomen Sukuhistoriallisen yhdistyksen puheenjohtaja Sami Lehtonen, Sukuseurojen Keskusliiton puheenjohtaja Teuvo Parviainen ja Karjalaisten Sukuyhteisöjen Liiton puheenjohtaja Eeva-Riitta Wirta. Sukututkimuksen päivän julkistustilaisuus on katseltavissa Seuran YouTube-kanavalla.

Sukututkimuskouluttaja Juha Vuorela pitämässä esitelmää Seuran ohjelmassa Sukututkimuksen päivänä vuonna 2022. (Suomen Sukututkimusseura)
Sukututkimuksen päivän julistus
Me neljä sukuharrastuksen parissa valtakunnallisesti toimivaa yhdistystä, Suomen Sukututkimusseura, Suomen Sukuhistoriallinen yhdistys, Sukuseurojen Keskusliitto ja Karjalaisten Sukuyhteisöjen Liitto julistamme Suomeen kansallisen Sukututkimuksen päivän, jota vietetään vuosittain 11.4.
Kutsumme kaikki suomalaiset paikalliset sukututkimusyhdistykset ja sukututkimuspiirit sekä sukuseurat ottamaan kansallisen Sukututkimuksen päivän omakseen ja viettämään sitä vuosittain parhaaksi katsomallaan tavalla. Ensimmäisen kerran Sukututkimuksen päivää vietetään maanantaina 11.4.2022.
Toiveemme on, että Sukututkimuksen päivänä tai samalla viikolla kaikki sukuharrastuskentän toimijat tavalla tai toisella esittelisivät omaa toimintaansa tai tiedottaisivat siitä paikallisille ja alueellisille tiedotusvälineille.
Sukututkimuksen päivää voi viettää myös lähisuvun keskuudessa tai pienemmässäkin perhepiirissä, jolloin kunnioitetaan menneitä sukupolvia muistelemalla heidän elämäänsä tai tarkastelemalla sukukirjoja tai muita sukuselvityksiä.
Sukututkimuksen päivälle ei luoda yhteisiä kiinteitä rakenteita, mutta valtakunnalliset yhdistykset voivat järjestää yhteistyössä esimerkiksi tilaisuuksia, joissa tehdään suomalaista sukututkimusta tunnetuksi suurelle yleisölle.