AJANKOHTAISTA

Sukututkimuksen päivä

Neljä valtakunnallisesti toimivaa sukuharrastusjärjestöä julistivat Suomeen kansallisen Sukututkimuksen päivän joulukuussa 2021. Sukututkimuksen päivää vietetään vuosittain 11. huhtikuuta. Päivää voivat parhaaksi katsomallaan tavalla viettää kaikki sukututkimusharrastuksen parissa toimivat yhteisöt samoin kuin yksittäiset sukututkijat, suvut ja sukupiirit.


Sukututkimuksen päivä 2024

Suomen Sukututkimusseura järjestää sukututkimuksen päivän ohjelmaa torstaina 11.4.2024 klo 17.00–20.00 yhteistyössä SSHY:n kanssa. Ohjelmassa on iltaseminaarin, jonka teemana on "Lähteet ja laadukas sukututkimus". Seminaari koostuu neljästä teemaan liittyvästä alustuksesta (30 min) ja niitä seuraavasta keskustelusta (10 min). Seminaari striimataan suorana Seuran YouTube-kanavalle

Ohjelma

klo 17.00–17.40 Kari-Matti Piilahti: Alkuperäislähteiden merkitys sukututkimuksessa

klo 17.40–18.20 Jukka Partanen: Mitä on lähdekritiikki? Esimerkkinä kirkonkirjat

klo 18.20–19.00 Sami Lehtonen: Kun sukututkimus lähtee väärille jäljille

klo 19.00–19.40 Mervi Lampi: Lähdetietojen kirjaaminen

klo 19.40–20.00 Seminaarin puheenjohtaja P. T. Kuusiluoma: Yhteenveto


Ohjelmaa ympäri Suomen Sukututkimuksen päivänä


Karkkilan Kotiseutuyhdistys ry järjestää

  • 12.4.2024 klo 12.00–17.00 Karkkilan kirjasto (Valtatie 26, Karkkila) Kysy sukututkimuksesta -tapahtuma, jossa vastataan kysymyksiin sukututkimuksesta ja suvuista olivatpa juuresi mistä päin Suomea hyvänsä. Sukututkijat ovat tavattavissa Karkkilan kirjastossa.


SSHY järjestää ym. iltaseminaarin lisäksi kaikille avointa ohjelmaa päivällä. Ohjelma järjestetään etäyhteydellä Zoomissa. Ohjelmaan osallistutaan tästä linkistä.

  • 11.4.2024 klo 12.00–12.45 Kari-Matti Piilahti: Poliisilaitokset tutkimuskohteena
  • 11.4.2024 klo 13.00–14.00 Kari-Matti Piilahti: Sukututkimusneuvontaa. Linjat ovat auki kaikenlaisille sukututkimuskysymyksille. Mihin sukututkimuspähkinään kaipaisit neuvoa? Kysy pois!


Tampereen seudun sukututkimusseura järjestää seuraavat tapahtumat:

  • 11.4.2024 klo 15.00–18.00 pääkirjasto Metso (Pirkankatu 2, Tampere) Kysy sukututkimuksesta -tapahtuma, jossa vastataan kysymyksiin ja annetaan tietoa myös sukututkimusseurasta.
  • 16.4.2024 klo 18.00–19.30 Kulttuuritalo Laikku (Keskustori 4, Tampere) Sukutarinoiden ilta. Kerromme tarinoita suvuista ja myös osallistujat voivat kertoa omista suvuistaan kiinnostavista ihmiskohtaloista.

Ilmoita ohjelmasta!

Seuran kutsuu kaikki sukututkimusyhdistykset, sukuseurat, sukututkimuspiirit- ja ryhmät sekä sukututkimusharrastajat viettämään Sukututkimuksen päivää ja järjestämään ohjelmaa joko Sukututkimuksen päivänä 11.4. tai sitä ympäröivällä viikolla. Tämä voi tapahtua laatimalla paikallisille ja alueellisille tiedotusvälineille tiedotteita tai antamalla niille haastatteluja, järjestämällä pienimuotoisia sukututkimusta käsitteleviä esitelmä- ja neuvontatilaisuuksia tai isompia seminaareja.

Kuulisimme ja tiedottaisimme mielellämme Sukututkimuksen päivänä järjestettävästä ohjelmasta tällä sivulla, tapahtumakalenterissa ja sosiaalisessa mediassa! Ilmoitathan ohjelmastasi viimeistään 2.4.2024 Seura tiedottajalle osoitteella laura.aho@genealogia.fi.


Päivän tausta ja tarkoitus

Sukututkimuksen päivän ensisijaisena tarkoituksena on tehdä eri tavoin sukututkimusta ja yhteisöjen omaa toimintaa tunnetuksi suurelle yleisölle. Tämä voi tapahtua laatimalla paikallisille ja alueellisille tiedotusvälineille tiedotteita tai antamalla niille haastatteluja, järjestämällä pienimuotoisia sukututkimusta käsitteleviä esitelmä- ja neuvontatilaisuuksia tai isompia seminaareja. Sukututkimuksen päivää voidaan viettää paitsi 11. huhtikuuta, myös muuna päivänä samalla viikolla.

Kansalliseksi Sukututkimuksen päiväksi valittu päivämäärä on Turun piispa Johannes Terseruksen (1605–1678) kuolinpäivä. Terserus on suomalaisen harrastusluonteisen sukututkimuksen uranuurtajana ja joukkoistetun sukututkimuksen edelläkävijänä. Turun piispana ollessaan hän pani alulle yli 300 vuotta kestäneen tutkimuprojektin, jonka tuloksia julkaistiin vuonna 1850 teoksessa Genealogia Sursilliana ja vuonna 1971 teoksessa Sursillin suku.

Sukututkimuksen päivän julkistustilaisuudessa joulukuussa 2021 puhuivat Suomen Sukututkimusseuran puheenjohtaja Jouni Elomaa, Suomen Sukuhistoriallisen yhdistyksen puheenjohtaja Sami Lehtonen, Sukuseurojen Keskusliiton puheenjohtaja Teuvo Parviainen ja Karjalaisten Sukuyhteisöjen Liiton puheenjohtaja Eeva-Riitta Wirta. Sukututkimuksen päivän julkistustilaisuus on katseltavissa Seuran YouTube-kanavalla.


Sukututkimuskouluttaja Juha Vuorela pitämässä esitelmää Seuran ohjelmassa Sukututkimuksen päivänä vuonna 2022. (Suomen Sukututkimusseura)


Sukututkimuksen päivän julistus

Me neljä sukuharrastuksen parissa valtakunnallisesti toimivaa yhdistystä, Suomen Sukututkimusseura, Suomen Sukuhistoriallinen yhdistys, Sukuseurojen Keskusliitto ja Karjalaisten Sukuyhteisöjen Liitto julistamme Suomeen kansallisen Sukututkimuksen päivän, jota vietetään vuosittain 11.4.

Kutsumme kaikki suomalaiset paikalliset sukututkimusyhdistykset ja sukututkimuspiirit sekä sukuseurat ottamaan kansallisen Sukututkimuksen päivän omakseen ja viettämään sitä vuosittain parhaaksi katsomallaan tavalla. Ensimmäisen kerran Sukututkimuksen päivää vietetään maanantaina 11.4.2022.

Toiveemme on, että Sukututkimuksen päivänä tai samalla viikolla kaikki sukuharrastuskentän toimijat tavalla tai toisella esittelisivät omaa toimintaansa tai tiedottaisivat siitä paikallisille ja alueellisille tiedotusvälineille.

Sukututkimuksen päivää voi viettää myös lähisuvun keskuudessa tai pienemmässäkin perhepiirissä, jolloin kunnioitetaan menneitä sukupolvia muistelemalla heidän elämäänsä tai tarkastelemalla sukukirjoja tai muita sukuselvityksiä.

Sukututkimuksen päivälle ei luoda yhteisiä kiinteitä rakenteita, mutta valtakunnalliset yhdistykset voivat järjestää yhteistyössä esimerkiksi tilaisuuksia, joissa tehdään suomalaista sukututkimusta tunnetuksi suurelle yleisölle.