Siirtolaisuus

Siirtolaisuus ja muuttoliike eivät ole uusia ilmiöitä. Vuosisatojen kuluessa sotia on käyty ja valtakuntien rajat ja asema ovat muuttuneet. Yksilöiden ja väestöryhmien liikkuminen ja asumaan asettuminen on ollut niin tilapäistä kuin pysyvääkin, ja muuton syyt ovat olleet moninaisia. Historiallisesti merkittävää on ollut esimerkiksi metsäsuomalaisasutuksen synty Ruotsissa ja Norjassa 1500–1600-luvuilla ja Inkerinmaan asuttaminen 1600-luvulla.

Suurimpia myöhemmän suomalaisten siirtolaisuuden aaltoja on ollut yli 300 000 suomalaisen lähtö Pohjois-Amerikkaan 1800–1900-luvun vaihteen molemmin puolin. Myös Ruotsiin muutti 1950–1970-luvulla noin 400 000 suomalaista. Nykyisin suomalaisia on kaikkialla maailmassa. Siirtolaisuusinstituutin mukaan suomalaistaustaisia henkilöitä asuu ulkomailla noin 1,5 miljoonaa. Myös muuttoliike Suomeen on ollut merkittävää. Historiallisista syistä tulijoita on ollut eniten läheltä: Itämeren alueelta, Ruotsista ja Venäjältä. Suomeen on menneinä vuosisatoina saapunut muun muassa sotilaita, kauppiaita, käsityöläisiä ja virkamiehiä. Esimerkiksi saksalais- ja venäläisvähemmistöjen syntyminen juontuu näiltä ajoilta.

Tällä sivulla esitellään sukututkimuksen ulkomaisia verkkolähteitä ja keskeisiä suomalaisten asutushistoriaan ja siirtolaisuuteen liittyviä aineistoja. Sivun alussa on esitettynä aineistoja siirtolaisten tutkimiseen yleisesti ja Suomesta lähteneistä siirtolaisista. Tämän jälkeen aineistot on ryhmitelty seuraavien maiden tai alueiden mukaisesti: YhdysvallatKanadaAustralia ja Uusi-SeelantiRuotsiNorjaBaltiaSaksaVenäjä ja Inkeri.

 

Siirtolaisten tutkiminen yleisesti

 

Suomesta lähteneet siirtolaiset

 

Yhdysvallat

Matkustajaluettelot

Alaska

Michigan

Montana

Wyoming

Hanna, Carbon County

 

Kanada

Matkustajaluettelot

Ontario

Sault Ste. Marie

Sudbury

British Columbia

Nanaimo

Sointula

Saskatchewan

New Finland

 

Australia ja Uusi-Seelanti

 

Australia

 

Uusi-Seelanti

 

Ruotsi

Henkilöhakemistoja, osoite- ja puhelinluetteloita

Hautoja ja kuolinilmoituksia

Karttoja

Tukholma

Muuttoliike, pakolaisuus ja siirtolaisuus Suomesta

Sotalapset (Ruotsi ja Tanska)

 

Norja

 

Baltia

 

Viro

 

Latvia

 

Liettua

 

Saksa

 

Venäjä

 

Yleistä tietoa

 

Suomalaisia Venäjän Alaskassa

 

Suomalaiset Venäjällä ja Neuvostoliitossa

 

Inkeri

 

Kerro siirtolaisuuden tietosivusta kaverille!

facebook sharing button
twitter sharing button
email sharing button
sharethis sharing button

tiedekirja mainos (mainos 1 - Tiedekirja.png)