WEBBTJÄNSTER

Gravstensdatabasen

I Genealogiska Samfundets gravstensdatabas finns uppgifter från över 300 000 gravvårdar i sökbart format. I databasen, som numera ingår i SukuHaku, finns totalt över 700 000 uppgifter om gravar. Största delen av gravvårdarna finns i Finland, men det finns också uppgifter om personer som blivit begravda i USA, Kanada och Sverige. På den här sidan finns länkar också till andra kända gravstensdatabaser på nätet.


Sökanvisningar

I gravstensdatabasen kan man göra sökningar med för- och efternamn eller ett av dem. Sökvillkoren skrivs in i sökformuläret på SukuHakus ingångssida, varefter man kan begränsa sökningen till gravstensdatabasen med hjälp av droppmenyn till höger. Sökningen kan begränsas till begravningsplatserna på en viss ort genom att fylla i orten i fältet Kommun. I sökresultaten får man fram gravuppgifterna och en delbar länk genom att klicka på ett resultat och därefter på knappen Hautatiedot som då visas. Bilden av gravvården kan förstoras genom att klicka på den. 


Man söker i gravstensdatabasen genom att använda sökformuläret på SukuHakus ingångssida och begränsa sökningen via droppmenyn.


Komplettering

Samfundet fortsätter dokumentera finländska gravvårdar och tar emot nytt material till gravstensdatabasen i SukuHaku. Vi rekommenderar att man fotograferar hela begravningsplatser åt gången, men också enskilda bilder kan läggas in databasen till exempel för att komplettera den. Noggrannare anvisningar om komplettering av gravstensdatabasen, fotografering och indexering av gravvårdar samt en förteckning över redan dokumenterade begravningsplatser kan laddas ner nedan.


Introduktionsvideo: Komplettering av Gravstensdatabasen 


Administration och respons

Samfundets kundrådgivare Susanna Lahtinen administrerar gravstensdatabasen och koordinerar registreringen av gravvårdar. Hon ger råd om användningen av databasen, vägleder vid registrering och tar emot nytt material till databasen. Kontaktuppgifterna till Samfundets personal finns här.


Utländska databaser

Introduktionsvideo: Gravstensdatabasen

I instruktionsvideon nedan berättar Samfundets serviceansvariga Juha Vuorela om hur man använder gravstensdatabasen och gör sökningar i SukuHaku. Alla instruktionsvideor är fritt tillgängliga på en egen spellista på Samfundets Youtube-kanal.