UTBILDNINGSTJÄNSTER

Temalördag

Sedan 2012 har Genealogiska Samfundet i Finland ordnat ett seminarium med namnet Temalördag varje vår och höst. Varje Temalördag har som namnet säger ett eget tema och programmet består av expertföreläsningar på temat. Temalördagarna är gratis och öppna för alla. Finska Kulturfonden stödjer anordnandet av Temalördagen.


Teemalauantai kevätkaudella 2023

SEMINAARI: Lapsuus ja köyhyys 1800-luvun Suomessa

Kevään Teemalauantai järjestetään lauantaina 22.4.2023 kello 10.00-13.00 ja kaikki esitelmän striimataan suorana Seuran YouTube-kanavalle. Osallistuminen on kaikille maksuton, eikä se vaadi ennakkoilmoittautumista.

Teemalauantain ohjelma koostuu seminaarin avaussanoista ja kolmesta esitelmästä, joista kukin kestää noin 45 minuuttia. Esitelmien jälkeen on varattu aikaa kysymyksiin ja keskusteluun enintään 15 minuuttia. Lisää tietoa tapahtumasta seura@genealogia.fi.

Lataa Teemalauantain mainos tästä


Teemalauantain ohjelma

10.00

FT, tutkija Ella Viitaniemi (Tampereen yliopisto): Kirkko ja köyhäinhoidon pitkä historia

Kirkollisen köyhäinhoidon historia Suomessa ulottuu keskiajalta 1860-luvulle saakka. Esitelmässä tarkastellaan kirkon merkitystä ja toimia köyhäinhoidon järjestäjänä sekä pitäjäläisten vastuita hoivan tarjoajina yhteisön vähäosaisille esiteollisena aikana. Miten köyhäinhoito järjestettiin ja ketkä sen piiriin kuuluivat.

11.00

FM, väitöskirjatutkija Maria Syväniemi (Turun yliopisto): Turun Luostarinmäen lapsiperheet 1800-luvun alkupuolella

Turun palon 1827 jälkeen Luostarinmäki oli vähävaraisten kaupunkilaisten asuinaluetta. Esitelmässä käydään läpi, millaisia lapsiperheitä Luostarinmäellä asui ja miten köyhyys näkyi perheiden elämässä. Esitelmässä käsitellään myös, millaisia lähteitä heistä on säilynyt ja miten perheitä voidaan tutkia prosopografian ja elämänkulkututkimuksen avulla.

12.00

Akatemiatutkija, dosentti Johanna Annola (Tampereen yliopisto): 1800-luvun lapsuus ja köyhyyden varjot

1800-luvun Suomessa yhteiskunnan turvaverkko oli harva. Köyhyys uhkasi niin maaseudun tilattomia kuin kaupunkien virkamiesperheitäkin, jos elättäjä kuoli, sairaus vei voimat tai omat valinnat osoittautuivat huonoiksi. Esitelmässä tarkastellaan, millaisia näkökulmia kahteen perheeseen keskittyvä mikrohistoriallinen tutkimus voi avata lapsuuteen köyhyyden varjossa.


Teemalauantain osallistujia kuuntelemassa 1600-luvun lähteistä ja niiden käytöstä sukututkimuksessa kertovaa luentoa Tieteiden talolla syksyllä 2014.


Reklam för Temalördagarna

Samfundet ger ut reklam om varje temalördag och dess program. Alla reklamer kan laddas ner här i pdf-format. Reklamerna för kommande temalördagar får fritt spridas på nätet och till exempel på bibliotekens anslagstavlor.