
UTBILDNINGSTJÄNSTER
Temalördag
Sedan 2012 har Genealogiska Samfundet i Finland ordnat ett seminarium med namnet Temalördag varje vår och höst. Varje Temalördag har som namnet säger ett eget tema och programmet består av expertföreläsningar på temat. Temalördagarna är gratis och öppna för alla. Finska Kulturfonden stödjer anordnandet av Temalördagen.
Teemalauantai kevätkaudella 2023
SEMINAARI: Lapsuus ja köyhyys 1800-luvun Suomessa
Kevään Teemalauantai järjestetään lauantaina 22.4.2023 kello 10.00-13.00 ja kaikki esitelmän striimataan suorana Seuran YouTube-kanavalle. Osallistuminen on kaikille maksuton, eikä se vaadi ennakkoilmoittautumista.
Teemalauantain ohjelma koostuu seminaarin avaussanoista ja kolmesta esitelmästä, joista kukin kestää noin 45 minuuttia. Esitelmien jälkeen on varattu aikaa kysymyksiin ja keskusteluun enintään 15 minuuttia. Lisää tietoa tapahtumasta seura@genealogia.fi.
Lataa Teemalauantain mainos tästä
Teemalauantain ohjelma
10.00
FT, tutkija Ella Viitaniemi (Tampereen yliopisto): Kirkko ja köyhäinhoidon pitkä historia
Kirkollisen köyhäinhoidon historia Suomessa ulottuu keskiajalta 1860-luvulle saakka. Esitelmässä tarkastellaan kirkon merkitystä ja toimia köyhäinhoidon järjestäjänä sekä pitäjäläisten vastuita hoivan tarjoajina yhteisön vähäosaisille esiteollisena aikana. Miten köyhäinhoito järjestettiin ja ketkä sen piiriin kuuluivat.
11.00
FM, väitöskirjatutkija Maria Syväniemi (Turun yliopisto): Turun Luostarinmäen lapsiperheet 1800-luvun alkupuolella
Turun palon 1827 jälkeen Luostarinmäki oli vähävaraisten kaupunkilaisten asuinaluetta. Esitelmässä käydään läpi, millaisia lapsiperheitä Luostarinmäellä asui ja miten köyhyys näkyi perheiden elämässä. Esitelmässä käsitellään myös, millaisia lähteitä heistä on säilynyt ja miten perheitä voidaan tutkia prosopografian ja elämänkulkututkimuksen avulla.
12.00
Akatemiatutkija, dosentti Johanna Annola (Tampereen yliopisto): 1800-luvun lapsuus ja köyhyyden varjot
1800-luvun Suomessa yhteiskunnan turvaverkko oli harva. Köyhyys uhkasi niin maaseudun tilattomia kuin kaupunkien virkamiesperheitäkin, jos elättäjä kuoli, sairaus vei voimat tai omat valinnat osoittautuivat huonoiksi. Esitelmässä tarkastellaan, millaisia näkökulmia kahteen perheeseen keskittyvä mikrohistoriallinen tutkimus voi avata lapsuuteen köyhyyden varjossa.
Teemalauantain osallistujia kuuntelemassa 1600-luvun lähteistä ja niiden käytöstä sukututkimuksessa kertovaa luentoa Tieteiden talolla syksyllä 2014.
Menneet teemalauantait
Alla olevassa luettelossa on esitettynä menneiden Teemalauantaiden teemat ja mainokset uusimmasta vanhimpaan. Saat avattu ja halutessasi myös ladattua mainokset omalle laitteellesi PDF-muodossa klikkaamalla otsikkoa.
2022
- Syksy: Henkilöhistoriat menneisyyden kuvaajina
- Kevät: Sukututkijat, tietosuoja ja arkaluonteiset asiat
2021
2020
- Syksy: Ei järjestetty koronaepidemian vuoksi
- Kevät: Esivanhemmat rikoksen poluilla (peruttu)
2019
- Syksy: Esivanhemmat tautien kourissa
- Kevät: Sukulaisia itärajan takana - Tutkijat Suomen vähemmistökansallisuuksien jäljillä
2018
- Syksy: Äpäriä, orpoja ja sotalapsia
- Kevät: Taistelujen jälkeen 1918 - Kostoa, rangaistuksia, katkeria muistoja
2017
- Syksy: Suomi 1917 - kohti kahtiajakoa
- Kevät: Ei järjestetty Seuran juhlavuoden runsaan ohjelman vuoksi
2016
2015
2014
2013
- Syksy: Vanha Suomi 1700-luvulta 1800-luvulle
- Kevät: Isoviha
2012
- Syksy: Tilaton väestö ja torpparit
