
UTBILDNINGSTJÄNSTER
Temalördag
Suomen Sukututkimusseura on järjestänyt vuodesta 2012 alkaen Teemalauantai-nimisen seminaarin kaksi kertaa vuodessa, kevät- ja syyskaudella. Jokaisella Teemalauantailla on nimensä mukaisesti oma teema ja ohjelma koostuu sitä käsittelevistä asiantuntijaluennoista. Osallistuminen Teemalauantaihin on kaikille avointa ja maksutonta.
Teemalauantai syyskaudella 2022
SEMINAARI: Henkilöhistoriat menneisyyden kuvaajina
Henkilötarinat inhimillistävät ja tuovat menneisyyden lähelle. Suomessa on kirjoitettu ja julkaistu elämänkertoja aina 1700-luvulta lähtien. Myös sukututkimus on henkilöhistoriallista tutkimusta, jossa tallennetaan esivanhempien elämäntarinoita. Teemalauantain esitelmissä tarkastellaan, mitä yksittäiset henkilöhistoriat voivat kertoa menneen ajan yhteiskunnasta.
Syksyn teemalauantai järjestetään lauantaina 29.10.2022 kello 10.00-13.10 ja kaikki esitelmän striimataan suorana Seuran YouTube-kanavalle. Osallistuminen on kaikille maksuton, eikä se vaadi ennakkoilmoittautumista.
Teemalauantain ohjelma koostuu seminaarin avaussanosita ja kolmesta esitelmästä, joista kukin kestää noin 45 minuuttia. Esitelmien jälkeen on varattu aikaa kysymyksiin ja keskusteluun enintään 15 minuuttia. Lisää tietoa tapahtumasta seura@genealogia.fi.
Lataa Teemalauantain mainos tästä
Teemalauantain ohjelma
10.00
Professori Raisa Toivo (Tampereen yliopisto): Seminaarin avaussanat
10.10
FT Tiina Miettinen (Tampereen yliopisto): Elämäntarinoita ja perhekronikoita 1700- ja 1800-luvuilta. Löytöretkellä E. R. Alceniuksen arkistossa
Omien esivanhempien ja suvun tunteminen koettiin säätyläispiireissä tärkeäksi 1700- ja 1800-luvuilla. Esitelmässä syvennytään siihen, miten ihmiset tekivät sukututkimusta ja miten he tallensivat sukutietoja. Mitä omien jälkeläisten haluttiin tietävän esivanhemmistaan ja mistä asioista vaiettiin?
11.10
FT Mari Välimäki (Turun yliopisto): Kolme polvea Petraeuksia. Akateemisen perheen historiasta 1600-luvulla
Turun piispojen ja kuninkaallisen akatemian professorien elämästä on kirjoitettu pääasiassa oppihistoriallisia tutkimuksia. Piispojen ja professorien vaimot ovat näissä tutkimuksissa jääneet pieneen sivuosaan. Esitelmässä piispa Eskil Petraeuksen ja hänen poikansa teologian professori Anders Petraeuksen perheitä tarkastellaan perhehistorian keinoin. Mitä uutta Petraeuksen akateemisesta suvusta voidaan kertoa, kun perheen historiaa tarkastellaan äitien ja tyttärien näkökulmasta?
12.10
FT Jenni Lares (Tampereen yliopisto): Viinanmyyjiä ja -juojia 1600-luvun Satakunnassa: henkilöhistoriallinen näkökulma tuomiokirjoihin
Tuomiokirjojen pohjalta voidaan muodostaa kuva ainakin joistakin tutkittavan henkilön vaiheista sekä sosiaalisista verkostoista. Tässä esitelmässä kerrotaan, mitä alkoholiin liittyvät tuomiokirjatapaukset voivat kertoa yksittäisen henkilön taloudenhoidosta ja seuranpidosta.
Teemalauantain osallistujia kuuntelemassa 1600-luvun lähteistä ja niiden käytöstä sukututkimuksessa kertovaa luentoa Tieteiden talolla syksyllä 2014.
Menneet teemalauantait
Alla olevassa luettelossa on esitettynä menneiden Teemalauantaiden teemat ja mainokset uusimmasta vanhimpaan. Saat avattu ja halutessasi myös ladattua mainokset omalle laitteellesi PDF-muodossa klikkaamalla otsikkoa.
2022
- Syksy: Henkilöhistoriat menneisyyden kuvaajina
- Kevät: Sukututkijat, tietosuoja ja arkaluonteiset asiat
2021
2020
- Syksy: Ei järjestetty koronaepidemian vuoksi
- Kevät: Esivanhemmat rikoksen poluilla (peruttu)
2019
- Syksy: Esivanhemmat tautien kourissa
- Kevät: Sukulaisia itärajan takana - Tutkijat Suomen vähemmistökansallisuuksien jäljillä
2018
- Syksy: Äpäriä, orpoja ja sotalapsia
- Kevät: Taistelujen jälkeen 1918 - Kostoa, rangaistuksia, katkeria muistoja
2017
- Syksy: Suomi 1917 - kohti kahtiajakoa
- Kevät: Ei järjestetty Seuran juhlavuoden runsaan ohjelman vuoksi
2016
2015
2014
2013
- Syksy: Vanha Suomi 1700-luvulta 1800-luvulle
- Kevät: Isoviha
2012
- Syksy: Tilaton väestö ja torpparit