Perkeleitä ja enkeleitä Vuoden sukukirja 2022

25.03.2023

Vuoden sukukirja 2022 julkistettiin tänään Suomen Sukututkimusseuran järjestämässä Suku 2023 -tapahtumassa Oulussa. Vuoden sukukirjaksi valittiin taiteen tohtori Antti Pirisen kirjoittama ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustantama teos Perkeleitä ja enkeleitä – Ahlqvistien maailmat.

Nyt 33. kerran järjestettyyn kilpailuun osallistui 24 teosta. Raadin puheenjohtajan, Suomen Sukututkimusseuran hallituksen jäsenen Riikka Piirosen mukaan kilpailun taso oli jälleen kova ja se tuntuu vuosi vuodelta vain kohenevan.

— Huonoja kirjoja ei kilpailuun lähetetty. Näkökulmat vaihtelivat, kirjat olivat erilaisia. Tämä erilaisuus on suomalaisen suku- ja henkiöhistoriallisen tutkimuksen rikkautta. Valintaa se ei helpottanut, Piironen toteaa.

Teoksesta Perkeleitä ja enkeleitä – Ahlqvistien maailmat ei löydy heikkoja kohtia. Kirja on kieleltään, tutkimukselliselta otteeltaan, rakenteeltaan, taitoltaan sekä painatukseltaan korkean ammattitaidon osoitus.

Antti Pirinen kuvailee humoristisesti tutkimuksensa lähtökohtia: suvun suurimmat saavutukset ovat olleet Seitsemän veljeksen teilaaminen sekä säveltäjä Toivo Kuulan murha 1918. Näistä lähtökohdista kirjoittaja maalaa rikkaan kuvan 1800-luvun suomalaisesta yhteiskunnasta sellaisesta näkökulmasta, jota ei aiemmin juuri ole käytetty.

Kuopiolaisella pyykkärin tyttärellä ja yksinhuoltajaäidillä oli neljä avioliiton ulkopuolella syntynyttä poikaa, joilla oli kolme eri isää. Pojista vanhin, suvun suurmies August Ahlqvist oli paljon muutakin kuin Aleksis Kiven vihamies: suomalais-ugrilaisia kieliä tutkinut fennomaanien lipunkantaja, joka teki keruumatkoja Venäjälle, kehitti kirjoitettua kieltä, sepitti sanastoa. Aikansa huippututkimusta edustanut tiedemies olisi mielellään esiintynyt myös maansa kirjallisuuden perustajana ja kansalliskirjailijana, mutta päätyi arviointivirheensä takia suomalaisen kulttuurin hylkiöksi ja sylkykupiksi.

Veli Fredrik teki omalta osaltaan tärkeää työtä kirjanpainajana, 1800-luvun tuotteliaana kansankirjallisuuden suomentajana, kansakunnan kivijalkaa rakentavana puurtajana. Nuorimmat veljet Oskari ja Yrjö Kivinen tekivät elämäntyönsä teollisuuden rakentajina.

Vuoden sukukirja -raadin mukaan suku- ja henkilöhistoria ei ole vain sankareita ja onnistujia, vaan myös epäonnistujia ja väärinymmärrettyjä, hiljaisia työmuurahaisia, pyykkäreitä ja piikoja. Aviottomista äideistä ja heidän lapsistaan ei ole juuri sukukirjoja tehty.

— Vahvoista, eteenpäin jaksavista ja samalla turvattomassa asemassa olevista naisista ei ole ollut isojen sukujen kantaäideiksi eikä sankaritarinoiden aiheeksi. Nyt heidät on otettu huomioon, raadin puheenjohtaja Riikka Piironen arvioi.

Kilpailun raatiin kuuluivat Riikka Piironen, Arto Astikainen, Kim Calonius ja Kyösti Pärssinen.

Lisätietoja: Riikka Piironen, riikka.piironen@genealogia.fi