Suomalaisen sukututkimuksen kultainen ansiomitali Tapio Vähäkankaalle

13.09.2023
Kuva: Mervi Lampi
Kuva: Mervi Lampi

Suomen Sukututkimusseura hallitus myöntää vuosittain yhden Suomalaisen sukututkimuksen kultaisen ansiomitalin. Se on sukututkimuskentän korkein huomionosoitus ja voidaan myöntää henkilölle tunnustuksena sukututkimuksen hyväksi tehdystä erityisen ansiokkaasta työstä.

Suomen Sukututkimusseuran hallitus on päättänyt myöntää vuoden 2023 kultaisen ansiomitalin FM Tapio Vähäkankaalle. Hallitus perustelee päätöstään seuraavasti:

Tapio Vähäkankaan ensimmäinen artikkeli julkaistiin Aikakauskirja Genoksessa 2/1975. Sen aiheena oli "Piispa Olavi Maununpojan syntyperä ja sukulaissuhteet." Siitä lähtien Vähäkangas on julkaissut Genoksessa säännöllisesti lähdeaineistoon perustuvia selvityksiä ja korjauksia keskiajalla Suomen alueella vaikuttaneista sukuverkostoista. Hänen tekemillään tutkimuksilla on vuosikymmenien kuluessa ollut merkittävä arvo, ei pelkästään sukututkijoille, vaan myös Suomen keskiajan tutkimukselle. Vähäkankaan artikkelit ovat osaltaan lisänneet tietämystä Suomen keskiajasta, josta lähdeaineistoa on säilynyt hyvin vähän. Tapio Vähäkangas on Jully Ramsayn tavoin erinomainen esimerkki siitä, miten sukututkija parhaimmillaan pystyy harrastuspohjalta nousemaan myös akateemisen historiantutkimuksen eturintamaan.

Nauhasta rintaan kiinnitettävä Suomalaisen sukututkimuksen kultainen ansiomitali on kullattua hopeaa. Sen etupuolella on Suomen Sukututkimusseuran heraldinen puutunnus ja takapuolella teksti PRO GENEALOGIA. Mitalin on suunnitellut Petteri Järvi ja lyönyt kultaseppä Tuomas Hyrsky. Ansiomitalin saajalle luovutetaan lisäksi kunniakirja.

Suomen Sukututkimusseura onnittelee lämpimästi Tapio Vähäkangasta tämän saamasta huomionosoituksesta.